Suomen logoterapiayhdistyksen kaikkien aikojen ensimmäinen webinaari Ilon lähteellä pidettiin lauantaina 11.6.2022. Seminaari keräsi langoille 25 osallistujaa eri puolilta Suomea. Ilon lähteellä -webinaarissa pohdittiin, onko tässä maailmantilanteessa sopivaa iloita ja mitä ilo voi ihmiselle antaa.
Ilon lähteelle meidät kuljetti logoterapeutti (LIF), diplomilogoterapiaohjaaja (VFI) Iina Åman rautaisella ammattitaidolla. Webinaarin aluksi Iina kertoi yleisiä asioita Suomen logoterapiayhdistyksestä sekä vähän yleistietoa logoterapiasta. Tuula Peltoniemi opasti yleisöä webinaarissa toimimiseen.
Onko tässä maailmantilanteessa sijaa ilolle?
Iina Åman puhui maailmantilanteesta ja siitä, että aikamme on ollut epämääräistä ja ihmisillä on ollut monia huolen aiheita. On ollut koronaa, sotaa, kuolemanpelkoa, Nato-pohdintaa, apinarokkoa… siis monenlaista.
Ihmisellä on aina lupa tuntea ja olla aito, hän saa iloita ja surra ja olla epäuskoinenkin. Tunteista selviytyy tuntemalla.
Mitä on hyvä elämä?
Iina Åman kertoi arvoista, jotka voivat olla ihmisen omia sisäisiä arvoja tai jopa yhteiskunnallisia arvoja. Arvoja voi elää käytännön elämässä todeksi luomalla jotain tarkoituksellista, ottamalla vastaan jotain tarkoituksellista tai valitsemalla kulloiseenkin tilanteeseen sopivan asenteen.
Kannattaa miettiä, millaisia asioita tekee muidenkin hyödyksi tai iloksi, mistä asioista on viime aikoina iloinnut, nauttinut tai ollut kiitollinen. Kun on murheita tai huolia, millaiset näkökulmat auttavat? Ja mitä voi tehdä juuri tänään?
”Kaunein lahja, jonka ihminen on saanut, on kyky tuntea iloa”, on todennut jo Luc de Clapiers, marquis de Vauvenargues, 1715-1747.
Elämä on lahja
Iina Åman kuvaili, miten elämä ei ole aina helppoa, mutta se on lahja. Elämästä voi kiittää juuri nyt. Elämän lahjaluonne tulee näkyväksi, kun tunnistaa ja kokee saavansa jotain arvokasta. Se lisääntyy, mihin katsot. Kannattaa ottaa vastaan rakkautta ja käyttää vapauttaan oman asenteensa valinnassa. Kannattaa haltioitua kauneudesta, nauttia luonnosta, kokea iloa ja nauraa.
Onnellisia ihmisiä yhdistää tutkimusten mukaan se, että he arvostavat sukulaisia ja ystäviä, ja heillä on päämääriä. He ovat avuliaita ja auttavat, suhtautuvat asioihin myönteisesti ja hymyilevät paljon. Heillä on hyvät tunnetaidot ja he selviävät stressistä. (Päivi Niemi 2004)
Huumori on parasta hillittömänä
Tiesittekö, että 30 sekunnin nauru vastaa puolen tunnin hölkkää? Nauru vaikuttaa aivoterveyteen ja suhteellisuudentajuun, se hävittää murheet ja kantaa kärsimysten yli. Logoterapian kehittäjä Viktor Frankl oli myös hauskuuttaja ja leikkisä, ja hän on kehittänyt huumorin yhdeksi terapiakeinoksi.
On siis terveellistä iloita ja nauraa. Nauru pidentää ikää ja lisää hyvinvointia sekä mielihyvähormoneja. Se auttaa toipumaan surusta, ja se vahvistaa sekä keuhkoja että vastustuskykyä.
Iina Åman painotti, että kun nauraa, kannattaa nauraa hyvää naurua. ”Älä naura ihmistä, naura ihmisen kanssa. Älä koskaan naura lasta, äläkä eläintä”. Itselleenkin kannattaa nauraa lempeää, sydämellistä naurua. Nauru yhdistää ja jättää hyvän mielen. Se rentouttaa ja auttaa kohtaamaan pelottaviakin asioita.
Ilon lähteitä
- Listaa iloa tuottavia asioita.
- Ajattele hyvää.
- Auta muita.
- Tee hyviä tekoja.
- Salli ilon mahdollisuuksia, innostu.
- Päästä irti, anna anteeksi.
- Muistele, ajattele, mielikuvittele, unelmoi.
Ilo on vastuullinen teko
Jokaisen kannattaa pitää huolta omasta elämänilostansa – ilo on vastuullinen teko. Kun iloitsee, pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Samalla pitää huolta myös heistä, joille on tärkeä. Ilon avulla jaksaa auttaa itseä ja muita. Ilo tarttuu ja se heijastuu ympärille.
Lopuksi
Webinaarin lopussa nousivat esille ne elämänviisaat ihmiset, jotka elävät ilon kautta. He eivät välttämättä ole oppineita, vaan he ovat niitä, jotka tuottavat hyvää mieltä ympärilleen ja ovat kaikkien ystäviä. Ne ihmiset jäävät muistoihin, jotka tekevät muista ihmisistä merkityksellisiä ja tärkeitä.
Webinaarin sisällöt tekstiksi kokosi
Eila Vähäkuopus