Viktor Emil Frankl (1905–1997)

Viktor FranklLogoterapian oppirakennelman perustaja Viktor E. Frankl syntyi Itävallan Wienissä 26.3.1905. Frankl teki neurologina ja psykiatrina, pidettynä luennoitsijana sekä ahkerana kirjoittajana pitkän ja ansiokkaan uran, luennoiden vielä 92-vuotiaana Wienin yliopistossa. Franklin uran punaisena lankana oli halu auttaa ihmisiä löytämään elämälleen tarkoitusta.

Uransa aikana Franklia kiinnosti erityisesti se, mikä auttaa ihmistä säilymään koossa ja terveenä vaikeuksistaan huolimatta. Hän vakuuttui vähitellen siitä, että puutteiden ja ongelmien rinnalla ihmisellä on aina myös voimavaroja ja vahvuuksia, jotka voivat auttaa ihmistä toipumisessa. Hän vakuuttui, että elämän kokemisella tarkoitukselliseksi on vahva yhteys ihmisen hyvinvointiin.

Itävallan juutalaisena Frankl joutui testaamaan kehittämänsä teorian kantavuuden äärimmäisen kärsimyksen kautta juutalaisena keskitysleirivankina. Frankl puhui keskitysleiristä ”kypsyyskokeena” oman ihmiskäsityksensä ja logoterapian perusajatusten suhteen. Hänen kärsimyksensä antoi hänen oppirakennelmalleen vakuuttavuutta ja vahvisti logoterapeuttisen ajattelun ydintä elämän tarkoituksesta ja ihmisen henkisistä voimavaroista

Poimintoja Franklin ansiokkaasta ja kansainvälisesti merkittävästä urasta

  • Väitteli lääketieteen ja neurologian tohtoriksi 1930
  • Filosofian tohtori 1949
  • Neurologian ja psykiatrian klinikan johtaja Wienissä 1946-1970 toimien samanaikaisesti myös näiden tieteenalojen professorina Wienin yliopistossa
  • Logoterapian professuuri Kalifornian yliopistossa ja 29 kunniatohtorin arvonimeä ympäri maailmaa
  • Kirjoittanut 39 teosta, jotka käännetty 40:lle kielelle
  • Kirjoittanut n. 700 tieteellistä artikkelia
  • Luennoi aikanaan 209:ssa yliopistossa, yli 40:ssa maassa
  • Tunnetuin kirja: Ihmisyyden rajalla (Man´s Search for Meaning)

Vuonna 1941 Frankl vihittiin ensimmäiseen avioliittoon Tilly Grosserin kanssa. Hän menetti vaimonsa keskitysleirillä. Myöhemmin Frankl löysi uuden elämänkumppanin. Frankl avioitui toisen kerran vuonna 1947 Elly (Eleonore) Schwindtin kanssa. Avioliitosta syntyi tytär Gabriele, joka avioitui Franz Veselyn kanssa. Pitkä avioliitto ja työtoveruus Ellyn kanssa jatkui Franklin kuolemaan saakka. Viktor E. Frankl kuoli 2.9.1997. Hänet on haudattu Wienin juutalaiselle hautausmaalle. Sekä tytär että lapsenlapset Alexander ja Katja jatkavat Franklin elämäntyötä.

 

Comments are closed.