Logoblogi

Mahdollinen marraskuu

Sirpa Seitakero, logoterapeutti LTI

Marraskuu on tanssi niin kuin koko vuosi ja koko elämä on tanssi, joka tanssii meidät. Marraskuussa soitetaan vuoden yhdestoista kappale. Tahtilaji on hidas, lähes laahaava. Sellainen kuin Miljoonasateen Heikki Salon laulama ”Maarraaskuuu… ohi syyskuun, läpi repaleisen lokakuun… yli taiivaaan, päivät niin kuin varisparvi raaahaautuu”. Se on myös haikea kuten ”Surullinen marraskuu” -laulun, joka ei oikein tunnu antavan mitään toivoa, vaikka siinä vakuutetaankin, että ne jotka ovat sen tarpeeksi monta kertaa kokeneet tietävät sen menevän ohi.

Minä olen jo vuosia sitten tehnyt oman kompromissini marraskuun kanssa. Aina se tulee mutta aina se myös menee. Kaamosmasennukseen taipuvaisena ihmisenä tiedän, että se ottaa koville ja kuluttaa kaiken liikenevän energian, joten tasapainoa on haettava kaikin mahdollisin keinoin. Avainsana on tasapaino, minkä hakemisesta kertokoon runoni.

 

Marraskuu tuulee minussa

se tarttuu jokaiseen oksaani

ravistaa puhtaaksi kuin syksyisen pihlajan

vain punaiset marjat se jättää.

 

Marraskuu miettii minussa

se kysyy mehevistä marjoista

puristaa minusta tiedon syönkö vai säästänkö

minä vastaan kyllä sekä että.

 

Marraskuu pohtii minussa

se tutkii kaikki kehoni kerrokset

pakottaa minulta päätöksen liikunko vai lepäänkö

minä vastaan kyllä sekä että.

 

Marraskuu muistaa minussa

se tunnustaa liikkeen välttämättömyyden

mutta antaa myös luvan ruskeaan rauhaan

minä vastaan kyllä sekä että.

 

Marraskuu myöntää minussa

se vahvistaa vuodenkierron viestin

tilhet ovat herkkuhetkensä ansainneet

samoin minä pihlajanmarjahilloni puurossa

minä vastaan elämälle kyllä.

 

Marraskuu ei ole projekti, johon innolla menen mukaan. Ei, minulle se on välttämätön prosessi, johon vähitellen suostun ja lopulta antaudun kokonaan. Syksyinen pihlaja punaisine marjoineen kertoo kesästä, siitä että olen kukkinut ja tuottanut satoa. Olen kerännyt virkeyttä ja vitamiineja sekä taitavasti tankannut ja säilönyt talven varalle. Olen siis syönyt ja säästänyt. Näin minulla on jaettavaa sekä henkisesti että aineellisesti. Nyt oli hyvä pihlajanmarjavuosi, mutta jätin kyllä runsaasti tilhillekin, vaikka paljon hillosinkin.

Kokemus on osoittanut, että liike ei saa päättyä, ei edes marraskuussa. Se on kaikkien etu, jos saan motivoitua itseni lenkille päivittäin. Sunnuntai on minulle pyhä- ja lepopäivä. Silloin on mukava tavata lasten perheitä ja ottaa virtaa lapsenlapsista. Liike on siis tärkeä, mutta yhtä tärkeä on lepo ja tärkein on näiden kahden tasapaino. Minua ei harmita, että nukun marraskuussa pidempiä öitä kuin kesällä. Se on minusta luonnon laki. Luen, kirjoitan ja virkkaan, mutta viihdyn myös kynttilän valossa ja takkatulen lämmössä. Olen siis liikkunut ja levännyt. Aittaani on kertynyt henkistä virkeyttä, kenties viisauttakin ja fyysistä kuntoa.

Marraskuussa tuntuu erityisen hyvältä, jos on jokin mieleinen harrastus tai intohimo. Se kantaa ja kannustaa parhaiten juuri niinä ”varisparven lentopäivinä”. Koskaan en ole katunut valitsemilleni kursseille osallistumista, vaikka joskus meno on ollut laahautumista. Tulomatkalla on poikkeuksetta kiitollinen mieli ryhmää kohden tuntemastani vastuusta. Silloin pysähdyn ja koen, että syvällä sisimmässäni olen vahva haastavista olosuhteista huolimatta. Onko se sitä hengen uhmavoimaa? Tunnustan elämän realiteetit enkä yritä ylittää itseäni. Se riittää, minun ei tarvitse olla yhtään enemmän. Marraskuu asettaa reunaehdot, mutta elämä kantaa.

Tällainen on siis marraskuu, laahaava ja verkkainen tahti, mutta taustalla aina tasainen ja turvallinen syke. Liikutaan ja levätään, syödään ja säästetään, tehdään työtä ja tunnelmoidaan, harrastetaan ja haaveillaan. Marraskuu on väriltään harmaa, mutta varma verkko, josta ei voi pudota. Silmukka silmukalta, päivä päivältä mennään kohti punaista joulukuuta. Punainen on varieteen, rakkauden ja intohimon väri. Onkohan joulukuun tahti can canin vai nissepolkan? Minä vastaan kyllä sekä että.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>