Logoblogi

Ihmissuhteet, rakkaus ja seksuaalisuus ovat kiehtoneet minua teini-iästä saakka. Niillä on voima tehdä meidän hyvin onnellisiksi – tai onnettomiksi. Lienee juuri tuo voima on saanut minut etsimään vastauksia ikuisuuskysymyksiin, mitä rakkaus on, miten rakastetaan, mitä seksuaalisuus on ja miten sitä toteutetaan. En tosin väitä, että olisin löytänyt totuutta, ainakaan sellaista, joka ei olisi muuttanut kaleidoskoopintapaisesti muotoaan, niin kuin mysteerit nyt yleensä tekevät.

Vuosien varrella on vain vahvistunut se tunne, että kenties joku muukin saattaisi hyötyä pohdinnoistani, mikä ajoi ensin minut opiskelemaan kaikkea teemaa liippaavaa ja myöhemmin tekemään asiakastyötä.

Taustaltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri. Olin valmistunut seksuaalineuvojaksi Metropoliasta ennen logoterapiaopintojani, minkä jälkeen olen valmistunut Väestöliitosta seksuaaliterapeutiksi. Niin logoterapiaohjaaja- kuin logoterapeuttiopintojeni lopputyöt käsittelivät ensimmäinen sinkkuutta ja toinen parisuhteita.

Aloittelin vastaanottotoimintaani vuonna 2011, ja nyt, vuoden 2016 alusta lähtien olen pitänyt vastaanottoja Sexpossa ja Psyykkisen hyvinvoinnin keskus Kompissa. Olen puolessa välissä toimintaterapeutin opintoja ammattikorkeakoulussa ja olen suorittanut myös psykoterapiaopintoihin valmistavat lisäopinnot. Kuten rivien välistä voi lukea, haaveenani on kouluttautua lähitulevaisuudessa psykoterapeutiksi.

Mitä enemmän opiskelee ja mitä enemmän tekee ihmisten kanssa töitä, sen
perusteellisemmin tajuaa, että kukaan ei ole koskaan valmis ja toisaalta että olemme kaikki valmiita jo nyt.

Viktor E. Frankl ottaa kirjoissaan paikoitellen kärkevästikin kantaa aikansa, etenkin 1960- ja 70-luvun seksuaalikulttuuriin. En allekirjoita kaikkia hänen näkemyksiään vaan käsitän, että ne ovat olleet hänen kokemuksiaan siinä ajassa ja paikassa. Sen sijaan mielessäni pysyy kirkkaasti hänen kehotuksensa siitä, että logoterapiaa saa ja pitää kehittää edelleen.

Elisabeth Lukas on tehnyt paljon muun muassa logoterapeuttista perheterapiaa ja hänen kirjaansa ”Sinunkin perheesi tarvitsee tarkoituksen” suosittelen inspiroivaksi luettavaksi, mikäli sen saa käsiinsä. Logoterapialla on paljon annettavaa pari-, perhe- ja seksuaaliterapialle ja pari-, perhe- ja seksuaaliterapialla logoterapialle.

Omat kokemukseni logoterapeuttisesta asiakastyöstä ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä ovat erinomaisia. Tarkoituskeskeisessä ajattelussa on jotain, mikä resonoi voimakkaasti ihmiseen kuin ihmiseen, vaikka logoterapian teoria olisi tuntematonta.

Koen, että haastan työssäni ihmisiä rakastavasti miettimään, miten he voisivat nousta konfliktien, vaikeuksien ja elämän paradoksien yläpuolelle, nähdä toisin, valita toisin. Ihmisten viisaus jaksaa häikäistä minua kerta toisensa jälkeen. Olemme uskomattoman hienoja, monisyisiä, ainutlaatuisia olentoja!

Koen, että logoterapian teoriapohja on hyvin vahva eikä horju helposti. Niinpä en ole kavahtanut muidenkaan koulukuntien menetelmiä yrittäessäni auttaa ihmistä hahmottamaan sen hetkisen elämäntilanteensa ainutlaatuisen tarkoituksen – koen löytäneeni esimerkiksi kognitiivisesta psykoterapiasta ja Gestaltista harjoitteita, jotka ovat mielestäni logoterapeuttisia. Teen käytännössä kaikkien asiakkaideni kanssa logo-T –harjoitusta. Se on nerokkaan selkeyttävä ja lempeän vastuuttava, oli ongelma mikä tahansa. Myös vaihtoehtoluettelosta on moni hyötynyt.

Nykyään työotteeni on ennen kaikkea eri terapiasuuntauksia sekoittavia enkä mene valalle siitä, miten puhdasoppisesti logoterapeuttista tällä hetkellä antamani keskusteluapu on.  Silti olen varma siitä, että nelivuotinen logoterapeuttikoulutukseni on jättänyt minuun vahvat jäljet: kerran logotettu on aina logotettu.

 

Kirjoittaja Elina Tanskanen on YTM, seksuaalineuvoja ja -terapeutti, logoterapeutti LTI. Hänen sivunsa löytyvät osoitteesta www.elinatanskanen.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>