Logoblogi

Kokemuksia Imatralla toteuttamistani logoterapiapohjaisista oman elämänkerran kirjoittajaryhmistä

Raimo Nyholm

Olen ohjannut näitä n. vuoden kestäviä ryhmiä pian kymmenen vuotta. Nykyisin toteutan niitä Imatran työväenopistossa. Kuuden hengen ryhmä kirjoittaa yhdeksän osaa käsittävää elämäntarinaansa alkaen omista vanhemmistaan, edistyy läpi oman eletyn elämän ja kuoleman kautta, viimeiseen aiheeseen, joka pohtii omasta elämästä jälkeen jääneitä ”kultaisia jälkiä”. Ryhmän jäsenet ovat yleensä 40–70-vuotiaita, jo elämää kokeneita ihmisiä. Miehiä on ollut joitakin ryhmissä. Vanhin on ollut yli 80-vuotias. Monella on ollut paljon hankaliakin elämänkokemuksia, joihin he ovat toivoneet ryhmän tuovan helpotusta. Sitä ovat monet löytäneet ryhmän aikana.

Käyttämäni malli on Suomen logoterapiainstituutin logoterapeuttien koulutuksessa käyttämä malli, jota olen pienin muutoksin ja kevennyksin käyttänyt ryhmiini.

Osallistujat kirjoittavat kutakin kertaa varten käsiteltävästä aiheesta faktamuodon, ja sen jälkeen pienen viiveen jälkeen omat kokemukset ja tuntemukset. Ryhmätapaamisessa kukin ottaa kirjoittamastaan esille kohtia, joita haluaa tuoda ryhmälle. Ryhmä toimii eräänlaisena reflektioryhmänä, jonka ajatuksista kirjoittaja voi oppia ja löytää uusia ratkaisuja ja näkökulmia. Ryhmä tukee, jakaa ja lohduttaa. Tunteita ei tarvitse hävetä tai peitellä, ryhmän jäsenet oman kokemuksensa kautta ovat viisaita ja kannustavia.

Näin vuoden 2013 ryhmään osallistunut Anne koki ryhmän:

- Aikataulu oli hyvä eli 1 vuosi

- Kerronnan vaiheet oli pilkottu kronologisesti hyvään järjestykseen

- Kun faktat ja tunteet sekä ajatukset kirjoitettiin eri aikaan, ennätti saada välimatkaa faktoihin

- Oppi hyväksymään oman elämän vaikeudet osana elämää, eikä niihin jäänyt vellomaan

- Oppi ymmärtämään oman elämän valintojen merkitystä ja että joka päivä oli mahdollisuus valita

- Elämässä oli tapahtunut paljon hyvää, joka kantaa

- Meidän ryhmän henki oli avoin ja syvällinen, mutta huumori kukki varsinkin musta huumori

- Rehellisesti uskalsimme puhua vaikeista asioista ja saimme tukea ja voimaa toisiltamme

- Jokaisella on omat murheet ja toista ei voi neuvoa ja auttaa omien arvojen mukaan

- Toisen kuunteleminen ja kokemusten jakaminen on tärkeää vertaistukea, sillä osalla oli samoja kokemuksia

- Ketään ei tuomittu, eikä moitittu

- Elämän vaikeudet eivät näy ulospäin

- Eri- ikäisten ihmisten ryhmä oli rikkaus

- Vetäjällä oli hyviä tarkennuksia ja pohdittavaksi tarkoitettuja kommentteja

Itse olen vetäjänä käynyt läpi Logoterapiainstituutin LTI-logoterapeuttikoulutuksen ja saman elämänkertaprosessin, kuin ryhmäläiseni. Sen että heillä ei ole ollut monellakaan logoterapian perustietoja ei ole haitannut ryhmän toimivuutta. Vetäjänä olen oppinut itsestäni ihmisenä koko ajan. Ryhmän ohjaaminen on hyvin rikastuttava elämän kokemus. Toivon, että jotkut muutkin innostuisivat tästä logoterapian soveltamistavasta. Halukkaita osallistujia riittää ja toteuttamismalli on erinomainen.

Raimo Nyholm

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>